Saturday, August 8, 2009

CFR o sa bage viteza


Un comunicat lansat recent de membrii consiliului de organizatie al Cailor Ferate Romane (CFR) sectia Calatori, promit ca in tentativa lor de a invinge pe ruta Bucuresti - Constanta pe nea Gicu cu caruta sa si pe melcul Bob, au un plan top secret. SNTFC CFR Calatori va organiza pe 18 septembrie o procedura de licitatie deschisa, ce are ca obiect achizitia de „Locomotiva electrica noua, apta sa circule cu viteza maxima de 200 km/h”. Pretul minim oferit de CFR Calatori este de 9,4 mil. lei (2,2 mil. euro) , iar pretul maxim 28,2 mil. lei (6,7 mil. euro).
Procedura de licitatie se va finaliza cu incheierea unui acord cadru pe o perioada de 24 de luni, iar criteriul de atribuire va fi pretul cel mai scazut.
Singurul loc in care un tren poate atinge viteza de 200 km/h este poligonul de Incercari Feroviare de la Faurei, inaugurat anul trecut de fostul ministru al Transporturilor, Ludovic Orban. Totusi decizia se justifica in contextul in care anul viitor urmeaza sa fie finalizate lucrarile de modernizare a tronsonului de cale ferata Bucureti-Constanta, pe care se va putea circula cu 200 km/h.
Dar oare vor rezista actualele vagoane la o asa viteza nemaivazuta pe ale noastre sine ferate?
Si cu naiba o sa mai fumez eu in tren cu usa deschisa la viteza asta?

No comments: