Wednesday, August 5, 2009

Cand animalele pleaca la razboi


Nu e sufiecient ca "omul" din ura sau din dorinta de a avea mai mult a creat razboiul, dar in acest razboi implica si fiinte care nu cunosc termenul de a ucide pentru altceva mai mult decat simpla sa supravietuire.
In majoritatea lucrarilor de specialitate despre adaptarea omului la mediul inconjurator, la evolutia si la progresul sau, enumerarea deprinderilor definitorii umane vizeaza negresit si “imblanzirea animalelor”. Oamenii si animalele convietuiesc, probabil, de zeci de mii de ani intr-o relatie (aproximativ) armonioasa, bazata pe exploatarea celor din urma de catre cei dintai. Prin urmare, nu ar trebui sa ne surprinda ca, de-a lungul timpului, animalele au fost "recrutate" de chiar fortele armate ale diverselor state si folosite strategic in razboaiele purtate impotriva inamicilor. De multe ori intr-un mod absolut surprinzator. Astfel oamenii au creat din animale niste instrumente de razboi cum ar fi:
Pisicile-bombe.
Sobolanii detectori de mine.
Delfinii ucigasi.
Insectele militare.
Liliecii-bombardiere.
Caii de razboi.
Cainii de razboi.
Nu mi se par normale astfel de practici, bietele animalute nu trebuie implicate in macest macel pentru profit financial al unor conducatori cu vise marete de glorie.

No comments: