Tuesday, October 23, 2007

"Copilashii emo" din capitala shi nu numai , subiect natzional in Evenimentul Zilei

Stateam shi bantuiam netu' in lung shi-n lat , cand o amica mi-a dat linku' catre un articol foarte interesant gasit d ea [ multzam' Mady ] . Urmatorul articol apare in Evenimentul Zilei p data d 20 octombrie 2007 shi este scris d catre doamna sau domnishoara jurnalista Roxana Lupu . Va las sa cititzi articolu' , apoi imi dau shi eu cu parerea k om care a fost prin acele locuri shi am vorbit shi vazut acesti oameni p care ii descrie stimata doamna jurnalista . Nu sunt adeptu' acestui curent , dar ma simt obligat sa clarific situatzia in calitate d persoana kre a vazut p viu care este situatzia adevarata .

Emo: generatia copiilor deprimati
Importat din Occident, curentul are ca adepti tineri care se imbraca in negru, nu zambesc, au coafuri ciudate, sunt depresivi si au la activ numeroase tentative de suicid.
II intalniti peste tot, pe strada, la metrou sau adunati in grupulete la Teatrul National ori prin Piata Romana din Bucuresti au piercinguri in buza si spranceana, se imbraca in negru cu dungi si patratele, au frizuri ciudate care, de obicei, le acopera o jumatate din fata, poarta podoabe sub forma de schelete si zeci de bratari.
Ei fac parte din noul val de adolescenti. Nu ii uneste doar stilul vestimentar, ci si muzica pe care o asculta, dar, mai ales, atitudinea fata de viata: sunt retrasi, depresivi, melancolici, antisociali si se cresteaza cu lama pe corp, iar unii dintre ei ajung chiar sa se sinucida.
Ei sunt copiii emo, iar curentul, care a patruns si la noi in tara de cativa ani, aduna din ce in ce mai multi adepti din randul celor aflati la o varsta dificila.
„Inseamna sa fii rupt de lume si mai tot timpul trist”
Se spune ca adolescentii adopta curentul emo in urma unei drame, o despartire de persoana iubita, moartea cuiva drag sau dupa o mare depresie. In cele mai multe cazuri insa, isi insusesc acest mod de viata pentru ca il observa la prieteni sau la cei din jur si simt ca ii reprezinta.
Vor sa fie emo si atunci incepe marea lor transformare. Pentru Alex Aconstantinesei asa a fost. „Aveam 17 ani cand am aflat despre asta de la un prieten. Am considerat ca ma reprezinta si am devenit emo.”
A inceput sa imbrace bluze in dungi sau in patratele, blugi stramti, negri, si-a facut doua pierce-uri specifice emo, in partea de jos a buzei inferioare, si s-a tuns, lasandu-si suvite de par care aproape ii acopera ochii.
Acestea sunt insa aspecte superficiale, pentru ca transformarea lui Alex a fost una interioara. „De fapt, emo inseamna sa fii rupt de lume si mai tot timpul trist”, marturiseste baiatul. „Inseamna sa fii interiorizat, sa tii tot timpul in tine ce ai pe suflet. Eu cel putin asa sunt, nu m-am straduit sa devin”.
„Lumea crede ca suntem gay si se ia de noi pe strada”
Muzica pe care o asculta le intretine starile si este, bineinteles, emo sau ceea ce se cheama screamo, un subgen al stilului emo in care, de obicei, se tipa. Formatiile lui favorite sunt From First to Last si From Autumn. Pentru Alex, acest curent nu este un trend, ci un mod de viata, unul care nu este deloc usor, pentru ca are de luptat zi de zi cu prejudecatile celor din jur.
„Tot timpul se ia cineva de mine pe strada. Ma face gay, ciudat sau se ia de pierce-urile mele. Foarte multi au boala pe emo, nu pot sa-i suporte. Nu inteleg pur si simplu ca suntem diferiti”, se revolta Alex. El spune ca multi copii emo sunt batuti pe strada doar pentru ca unuia i s-a „pus pata din senin”.
Nu zambesc, poarta capete de mort, isi fac poze de sus
La cei 13 ani ai sai, Georgia Zampieri crede ca are foarte multi dusmani. Nu o intelege nimeni, nu o accepta nimeni si are destule probleme. Asa vede lucrurile din banca clasei a VI-a, de la Liceul „Jean Monnet” din Capitala.
A devenit emo si pentru ca ii placea stilul, dar si pentru ca era indragostita de cineva care nu-i dadea atentie. „Sunt mai sensibila decat ceilalti. Nu stiu, plang mai des”.
Georgia se imbraca mai mult in negru, are multe bratari metalice si, neaparat, poarta un cap de mort la gat, podoaba specifica stilului. Asculta screamo, care, spune ea, ii da palpitatii.
Refuza sa zambeasca si isi face fotografii de sus, ca toti copiii emo. „Ne fotografiem asa, de sus, fara sa zambim, sa se vada ca suntem tristi”, spune Georgia. Parintii ei au rugat-o sa se schimbe, marturiseste fata, dar au sfarsit prin a intelege. I-au promis ca atunci cand va implini 15 ani va avea voie sa isi puna pierce-uri in buza.
„Asa o sa fiu eu cand o sa fiu mare”
Maria este in clasa a VII-a la Liceul „George Enescu”. Spune ca a visat sa aiba acest stil de cand era mica. „Tin minte ca vedeam tipi emo pe strada si imi spuneam: „Asa o sa fiu eu cand o sa fiu mare!”.” Maria este trendy: poarta „conversii” (n.r. - tenisi) de emo si capul de mort la gat.
Cu tristetea nu prea ii iese, pentru ca are un zambet foarte dragalas, pe care il ascunde studiat cand trebuie sa faca poza. „E greu sa fii emo, ceilalti te critica, parintii imi spun ca sunt satanista. Eu nu sunt ca si ceilalti, care rad din orice. Sunt altfel”, spune, afectat, pustoaica.
Are pe genunchi o revista pentru adolescenti in care sunt fotografiati niste copii din strainatate. II arata prietenei ei: „Ia uite cat de dragut e baiatul asta emo”, se alinta ea. Statusul ei de messenger suna cam asa: „I cut myself. Sometimes it kills the pain” (n.r. - Ma tai. Uneori asta omoara durerea).
Tot timpul se ia cineva de mine pe strada. Ma face gay, ciudat sau se ia de pierce-urile mele. Foarte multi au boala pe emo, nu pot sa-i suporte. Nu inteleg pur si simplu ca suntem diferiti. Emo inseamna sa fii rupt de lume si mai tot timpul trist.
DEFINITIE
Combinatie de goth rock si punk
Emo vine de la cuvantul „emotional”, care inseamna emotie. Radacinile lui vin din anii ‘80, cand emo desemna un subgen al rockului. Pe parcursul anilor, capata alte semnificatii. Emo kids sunt o combinatie de goth kid, rock kid si punk kid, de la fiecare dintre aceste subgenuri preluand cate ceva, din muzica, stil si atitudine.
In Wikipedia sunt caracterizati drept „indivizi ce pot fi recunoscuti dupa ochii puternic conturati, coafurile rasta, parul ciufulit, de culoare neagra sau, eventual, in combinatii cu unele culori „ce sar in ochi”. Poarta combinatii ciudate de haine, pe care oamenii nu le poarta in general, si o geanta tip postas”.
De multe ori, aceste persoane au tendinta sa se urasca, sa se considere inferioare, toate culminand, uneori, cu tentative de sinucidere. „Emotional” a fost folosit pentru a descrie trupe precum: A Fire Inside, Fall Out Boy, Funeral for a Friend, My Chemical Romance, Panic! at the disco, Taking back Sunday.
SPECIALISTI
Parintii trebuie sa accepte compromisuri
Psihologii sunt de parere ca ceea ce se intampla cu adolescentii nu este altceva decat ceea ce se intampla cu parintii lor acum cativa zeci de ani. O manifestare specifica varstei care, daca altadata purta alte nume, acum se numeste emo.
„Noi sau parintii nostri am fost flower-power, hippie sau rockeri. E timpul lor sa fie emo. Este varsta la care cauta o identitate, o personalitate”, sustine Sandra Lepoiev, psiholog Mind Care. Aceasta comenteaza fenomenul prin aceea ca, la pubertate, nevoia de apartenenta la un grup e foarte mare, la fel ca si dorinta de unicitate.
„Se taie pentru ca au nevoie sa se simta pe ei”
Psihoterapeutul Ziegfried Schnapp considera insa ca adolescentii nu au modele valabile, de aceea accepta modele din jur, aflate la indemana. Despre gestul extrem la care se ajunge in unele cazuri, acela de taiere cu lama, Schnapp opineaza ca „recurg la asta pentru ca au nevoie sa simta ceva, sa se simta pe ei”. Depresiile sunt, de fapt, manifestari specifice varstei.
Solutia pe care o vede psihoterapeutul este ca parintii sa incerce sa-si inteleaga copiii. „A-ti intelege copilul nu inseamna sa-i impui principiile tale expirate, ci sa vorbesti cu el si sa vezi de unde porneste problema”.
Sandra Lepoiev crede ca parintii trebuie sa apeleze la compromisuri daca vor sa rezolve situatia. „Nu poti sa-i spui nu la tot. Il lasi sa asculte muzica, sa iasa cu prietenii, dar nu-l lasi sa-si mutileze corpul cu pierce-uri sau cu lama. Aici intervine arta parintilor de a mentine un echilibru”, explica psihologul.
„Invata sa nu le fie frica sau rusine de emotiile lor”
Dragos Bucurenci cunoaste fenomenul emo si considera ca parintii sunt de cele mai multe ori raspunzatori pentru crizele prin care trec copiii.
„Ei sesizeaza ca propriul copil are probleme atunci cand isi da cu rimel la ochi sau isi face pierce-uri. Si vad situatia la modul „cum sa-l determinam pe copil sa nu se mai taie pe maini”, cand de fapt ar trebui sa rezolve cauza, si nu efectul”, este de parere Bucurenci. El crede ca acest curent e intr-un fel benefic pentru adolescenti, deoarece ii invata sa nu le fie frica sau rusine de emotiile lor.
„Traim intr-o societate care ne obliga sa ne reprimam sentimentele. Prin emo, ei intra intr-o exacerbare a rolului emotiilor, ceea ce este foarte bine”, completeaza Bucurenci.
DIN CE IN CE MAI MULTI
Colegii lor, iesiti din pubertate, nu ii agreeaza
Despre miscarea Emo stie aproape orice elev, pentru ca fiecare are un coleg sau un prieten care a aderat la acest curent. Raspunsul celor care nu fac parte din acest curent a fost de fiecare data insotit de zambete sugestive, iar parerile, unanime: nu e bine sa fii emo.
Dan invata la Liceul de Arta „Nicolae Tonitza” si are un emo la el in clasa, care a atins punctul culminant al deprimarii, taindu-si venele. „Practic, mai mult s-a crestat cu lama, ca sa impresioneze.
Nu cred ca a vrut cu tot dinadinsul sa se sinucida”, spune baiatul. „De fapt, chiar daca sunt tacuti, retrasi si antisociali, ei sunt normali. Asta e doar o masca”, adauga Dan.
Timeea Andretoiu, de la acelasi liceu, stie si ea ce inseamna sa fii emo si ii displace: „Sunt aceia care scriu pe messenger ca si-au pierdut ratiunea de a trai, nu vor sa rada, sunt masochisti, anorexici, poarta negru si roz, asculta muzica zgomotoasa... E plin liceul de ei. In general sunt boboci de clasa a IX-a, care n-au iesit inca din pubertate”.


V-a placut articolu' stimatei doamne/domnishoare jurnalista Roxana ? Sa va zic parerea mea sincera .. nashpa .. e lame .. shaica e prost informata shi exagereaza km mult . In primu' rand curentu' emo a pornit d la un festival/parada gay shi lesbi , adik in general oameni cu orientari sexuale ciuadte , care avea loc la Moscova p la mijlocu' anilor '90 , devenind apoi izvoru' d lansare a curentului emo , care a impresionat la inceput prin ciudatenia hainelor purtate shi a frezelor shi a muzicii ascultate d participantzi/participante la acel eveniment anual , fiind apoi dus in formele sale finale in America d Sud . Shi din cate shtiu eu d p la geografie , Rusia nu este in Occident , deci din priam proprozitzie incepe amestecatura d informatzii aruncate la nimereala . In articol aceasta vorbeshte doar d minori , care hai sa fim serioshi sa sunt ushor influentzabili , care fac chestiile astea doar din nevoia d atentzie shi bagare d seama , total in neconcordantza cu ideea care tot doamna jurnalista a spus k aceshti copii emo sunt singuratici shi trishti [ atuncea d c atrag atentzia celor din jur dk vor sa fie singuratici shi trishti ? ] . Nu sunt trishti shi nu-shi taie venele , dk imi aratatzi mie unu'/una care chiar ishi taie venele p bune eu il mananc d viu , e total greshita ideea , in cele mai interesante cazuri ishi dau putzin sangele p maini cu nishte zgarieturi infime shi apoi se dau mari cu "uite ce am facut eu , vezi sunt emo , acuma vrei sa fi prietena mea?" , k sa atraga atentzia celor din jur sa pare mai interesantzi . Cum putetzi sa va luatzi k exemple o fetitza de 13 ani , copii de clasa a VII-a shi pan' a IX-a , aceshti copii va asigur eu k in Bucureshti nu ies din casa , inafara de mersu' la shcoala shi oricum nu o sa-i vedetzi la TNB [ Teatru' Natzional Bucureshti ] sau la guriile d metrou . Doamna jurnalista e foarte slab informata , a prins nishte ideei din zbor shi acuma le-a bagat in ziar , nu asta e jurnalistica domnitza , treb sa te informezi bine , sa faci lucru p teren , sa fi tu insutzi in mijlocu' lor . Dumneavoastra a-tzi fost la TNB sau la guriile d metrou sa vedetzi copilashi emo shi sa vorbitzi cu ei ? .. nu cred , k probabil nu coboratzi din mashina personala , am dreptate ? .. Shi cel mai important factor , facetzi o mare confuzie , nu sunt emo cei care stau p la TNB prin fatza sau p la guriile d metrou din centru Bucureshtiului sau care umbla p Lipscani [ k asta nu shtiatzi , k mai umbla shi p acolo multzi din ashtia ] , aceshtia sunt minimal underground people, curentu' emo e foarte slab in Bucureshti , aproape inexistent , a-tzi confundat faza k shi emo shi minimal people din Bucureshti abordeaza stilu' acela bizar d imbracaminte shi freze . Cei despre care vorbitzi dumneavoastra sunt o forma d oameni care asculta minimal underground , care umbla cu punkerii din zonele enumerate mai inainte shi kre nu prea au tangente cu cei emo . Ei nu sunt trishti , ei nu sunt depresionatzi , ei sunt chiar veseli , ei au bani k-shi permit acele haine [ conversi , care va asigur k au un cost destul d piperat ] . Ei nu sunt emo , emo nu o sa-i vedetzi p strada shi mai ales nu o sa-i vedetzi p straziile Bucureshtiului , poate prin alte regiuni d prin tzara , dar tot forme deviate mult d emo , fatza d cele d unde curentu' emo e pur [ in legiile lui bizare ] shi-n adevaratu' lui sens , adik America d Sud . Aceshti minimal people se pastileaza shi se drogheaza shi beau cantitatzi insemnate d alcool , fac cele trece prin cap shi tot felu' d chestii d genu . Am avut ocazia sa merg prin Bucureshti vara asta o groaza shi am ajuns sa cunosc bine acest fenomen minimal underground d p acolo care are loc p la TNB , gurile d metrou shi p Lipscani , in general aceshtia se duc in cluburi , cafenele , localuri etc [ deci nu's emo shi singuratzici dk sunt in grupuri , nu-i asha ? ] , printre ei sunt shi houseri , nu au mari tangentze cu acest curent emo . Am shi vorbit cu lume implicata [ care fac parte din sistemu' acela ] p acolo shi nu prea este cum spune doanma ziarista . Emo , cel putzin in Romania nu e un stil d viatza , e doar un stil vestimental , nimic mai mult .. nu e nimica satanist in a purta un tricou cu un craniu [ nu schelete doama jurnalista , cand o sa vedetzi un tricou cu schelete sa mi-l aratatzi shi mie va rog frumos ] roz sau colorat sau a-tzi face o freza data peste ochii sau vreun pierce doua , trei acolo sau a purta bratzari colorata shi teneshi .. nimeni nu se taie , nimeni nu e in depresie non stop , sunt doar nishte copilashi care vad p internet un stil al altora shi incearca sa-l copie , sunt oameni k noi totzi , doar k atrag atentzia prin stilu' vestimental shi o freza mai ciudata . Pierce-uri , ce-i mare chestie ? .. o completare pt oamenii cu o personalitate mai slaba , prin aplicarea acestor pierce-uri crezand k sunt mai interesantzi , populari , invidiatzi .. dk va uita-tzi p strada multzi au pierce-uri in spranceana sau in buza shi nu au nici cea mai mica tangentza cu fenomenu' d emo , pt k orice om indiferent d tangentza lui muzicala sau vestimentala are acces intr-un salon d piercing . Traim intr-o lume in care fiecare face ce vrea shi poate sa arate cum vrea el .. nu mai e k p timpu' lu' nea Nicu , knd t ridica militzia d p strda shi "partidu' t vrea tuns , roachere" shi chestii d genu' . Nu confundatzi cu stilu' rockerilor , pt k acest curent care il vedetzi dumneavoastra in capitala , nu are nici o legatura cu rock-ul in sine , nu este deloc nici punk , nici goth , aceste curente care au zeci d ani vechime sunt intr-adevar un stil d viatza . Un emo adevarat , prin natura lui d copilash emo este singuratic , nu bea alcool , nu fumeaza , nu da din "dovleac" la concerte , nu tzopaie , ceea ce nu este cazul rockeriilor sau al punkeriilor . Uitatzi-va k cel mai pun exemplu' p hi5.com shi o sa vedetzi catzi sunt intr-adevar emo shi catzi sunt minimal sau houseri sau chiar alte genuri d muzica dar care adopta stilu' acesta emo doar in vestimentatzie . Muzica emo e ascultata d putzina lume shi e combinata cu alte stiluri muzicale , stilu' muzical emo deviind in multe alte ramuri .. trupele , cei care canta acest soi d muzica abordeaza acest stil vestimental emo , acest lock .. shi d aicea .. incercand sa arate k cei p care ii ascultau au aparut the first emo kizi . Nu sunt o problema a socientatzii actuale , nu creaza mai multe probleme parintziilor decat orice alt adolescent , nu's o amenintzare pt viitoru' patriei sau pt sigurantza statului shi ordinii publice , nu's o boala , n-au nici ciuma sau lepra , nu's nici gay sau lesbi , este doar un stil vestimental , nimic mai mult , nu treb implicatzi nici psihologi , nici agentzi federali , nici parintzi sau profesori , nu e mare chestie , e doar un trend k orice alt trend . Problemele societatzii actuale ar fi altele shi probabil le shtim cu totzii , iar dk nu , o sa le amintesc eu intr-un al post viitor . Deci doamna jurnalista Roxana Lupu nu este deloc bine informata , imi pare rau k treb sa va spun , dar intai treb sa va documentatzi shi apoi sa expunetzi ditamai articolu' intr-un ziar cu tiraju' Evenimentului Zilei . Daca vretzi informatzii suplimentare , sa shtitzi k sunt dispun sa vi le ofer la orice ora a zilei shi noptzii fara nici un cost , doar pt a va ajuta sa oferitzi cititorilor dumneavoastra o informatzie care sa reflecte in totalitate realitatea . Articolul "Emo: generatia copiilor deprimati" apare p site-ul ziarului Evenimentul Zilei [ click ,dk vretzi sa vede-tzi articolu' original ] shi p ziare.ro . Al vostru bloger ignorant , afurisit , nenorocit shi superficial ..
THEO

10 comments:

altcineva said...

dadada. deci sunt emo :) ma calca careva cu masina? nici o problema, oricum nu o sa va sanctioneze nimeni. traim in romania. deci?

Anonymous said...

Intr-un final un post klumea si cat d cat complet..si dap asa e fiecare adolescent trece printr-o perioada in care devin mai depresivi si apatici..in schimb si genu asta e prost intzeles nu totzi s taie si nu totzi sunt tristi..si cred ca mai important era k articolul sa s bazeze p muzica nu p felul lor d a fi..adica c poperul nu poate sa fie trist?si asa e inca in romania nu s poate vb d un curent muzical in adevaratul sens .. inca nu avem formatzii romanesti d emo din cate stiu eu si nici nu au venit formatzii straine sa cante la noi..deci e normal ca cei care pretind a fi emo sa copie c vad si ei p afara sau p hi5..ehhh asa s-a intamplat si cu rocku ne-a bagat p totzi in aceeasi olitza..ehh bun post dorel..a da si inca cva cred ca emo asta e doar o faza a fiecarui om..care trece mai rapid d cat apare..nu imi imaginez un tataie cu breton in ochii sau cu cercel in buza care isi face poze d sus (probabil isi fac poze d sus sa para mai nevinovatzi si dragalasi nush nu sunt in tema sa vb poate un emo d-asta adevarat n poate explica obiceiul asta)..a da si emo nu e goth! (dap m-am simtzit atacat).

altcineva said...

uite ca banana poate fi si de treaba....good work

Mystique said...

ce se intampla daca, combini un emo si un minimalist? they love and fuck. poate ai inteles ce am vrut sa spun :)

Anonymous said...

nici autoarea articolului din Evenimentul Zilei nu ar trebui sa fie sigura pe tot ce a scris, dar nici tu. parerile se impart si difera mult de la persoana, la persoana.
Oricum, e un trend care a luat prea mare amploare, iar asta e din cauza celor care sunt anti.Very big mistake :\

Anonymous said...

LAMA LAMAAAAA RIUUUUU

Anonymous said...

dap claudiu era emo..era neintzeles totzi il bateau si nu avea si el o prietena.. d fapt nu avea nici prieteni manca acoarele...trist...asta da drama..si totushi...dar revenind .. asa e cu cat ii critici cu atat s simt mai importantzi si mai bagatzi in seama..dar probabil si daca nu ii bagi in seama cu atat devin mai "excentrici"..prin urmare tot mai bine e "partidul ii vrea tunshi"(sau fara breton)?

trinitty said...

...dak imi fac poze de sus e pt k asha ies eu mai bine... bretonul pe juma de fatza asha intr-o parte il am pt k imi place... pierce...o sa-mi pun eu :D ... dar nu sunt emo :| ... emo e doar o kestie asha trecatoare kre, dupa mine, e punctata foarte bine in acest post... cei mai penali sunt picii kre se autocaracterizeaza k fiind "emo" ( :-@ ) ... sunt shi ei la pubertate maaaah micutzii...fitzi rezonabili...

shi da...traim in Romania... potzi fi shi manelist, shi emo, shi rocker... dak shoferul e de vina, va intra la pushkrie. nu mai dramatizatzi atata, victimelor

Anonymous said...

unii oameni sunt chiar nesimtiti :|
cineva mi-a pus numele dar a gresit totul complet
dupa aceea, acea persoana mi-a zis ce a zis in locul meu si astia de la evz au schimbat totul.
vor sa atraga atentia astia de la ziar si nu stiu cum
asa ca de ce sa nu inventeze?
fuck off evz :|

Anonymous said...

Pe www.ymdecoder.com descoperi cine este in modul Invizibil pe Yahoo Messenger, citesti conversatiile altora, le gasesti pozele pe internet si multe altele. Intra acum!