Thursday, March 3, 2011

A murit personalul CFRAm citit pe Stirile Pro TV ca autoritatile integreaza in UE trenurile de calatori dupa o metoda originala. Desfiinteaza denumirile actuale, le boteaza "englezeste" si scumpesc biletele. Despre confort si siguranta nu se zice o vorba.
Pana la sfarsitul anului, personalul de Falticeni devine istorie. Dupa noua ordine a CFR-ului, trenurile care fac legatura intre orase ale aceleiasi regiuni se vor numi Regio.
Cele accelerate si rapide care mergeau de regula pe distante mai mari si legau intre ele doua ori mai multe regiuni ale tarii vor fi botezate InterRegio. Singurele neschimbate raman trenurile InterCity, care au fost introduse de 10 ani si care isi pastreaza atat statutul, cat si denumirea.
Desi poate s-ar putea spune ca ne punem si noi in rand cu restul lumii civilizate, noi o facem doar prin vorbe nu si prin fapte. Unde e rostul sa schimbi numele tipului de trenuri, daca ele insile si conditiile din ele raman aceleasi de pe vremea cand era bunica fata mare, plus ca mai si scumpesc costul biletului. Mie sincer mi se parea ca termenul de personal era ceva autentic, era ceva original, era ceva romanesc. Regio, ce semnificatie are Regio pentru romani, in cel mai bun caz ii duce cu gandul la cealalta firma de transport persoane feroviar, Regio Trans, in rest e un stranut intr-un uragan, e ceva ceea ce se face de dragul de a nu se face nimic, desi de fapt nu se face absolut nimic, asta e treaba romaneasca.
Cum o sa anunte tanti aia care anunta in gara trenurile, "Trenul Regio o mie doua sute toamna, va gara si pleca de pe linia 4 in 5 minute in diretia Mangalia si va oprii in statiile Agigea Pod, Eforie Nord etc etc Mangalia, va rugam atentie la linia 4", nu suna ca naiba?
Pentru mine aceste trenulete amarate si incete, vor ramane mereu cu denumirea de "Personal".

No comments: