Monday, June 22, 2009

Amenda gigant pentru download


America este tara tuturor posibilitatilor, nimeni nu neaga asta. Numai ca, uneori, aceasta afirmatie capata un sens negativ si devine o tagi-comedie. Altfel nu pot cataloga decizia unui judecător de a condamna o femeie la plata unor daune in valoare 1.92 milioane de dolari pentru ca a descarcat 24 de melodii de pe Internet .
In spatele acestei aberaţtii se afla, bineinteles, RIAA, organizatia care cica apara drepturile de autor ale industriei muzicale din Statele Unite. Femeia respectiva a fost găsită vinovată si a fost condamnata sa plateasca nici mai mult nici mai putin de 80.000 dolari pentru fiecare melodie.
Printr-o matematica aparte, RIAA a calculat ca atat i s-ar cuveni pentru cele 24 de melodii descarcate de femeia respectiva de pe Internet. RIAA a cerut daune de 1.92 milioane de dolari, iar judecatorul le-a considerat corecte.
Unul din principiile dreptului spune ca pedeapsa trebuie să fie proportională cu fapta. De aceea, cred ca un judecător care ia o asemenea decizie nu poate avea toate doagele. Pana si în Romania ar fi considerata aberanta o asemenea condamnare.

No comments: