Tuesday, February 24, 2009

Toata Europa cu trenul

InterRail, un abonament pentru calatorii nelimitate
Calatoria cu trenul prin Europa poate fi nu doar mai sigura si mai comoda decat un drum cu masina, dar si mai ieftina. Cu abonamentul european InterRail puteti face turul continentului cu doar cateva sute de euro.
InterRail este un tip de abonament ce poate fi folosit o perioada de timp determinata pen- tru calatorii cu trenul intr-o singura tara sau chiar in toata Europa. Sistemul este unul extrem de convenabil pentru cei carora le place sa exploreze locuri noi de pe continent sau sa descopere in amanunt o tara, apeland la costuri de transport cat mai mici.
InterRail Global Pass
Acest tip de abonament este valabil in 30 de tari europene: Austria, Belgia, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cehia, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Irlanda, Luxemburg, Marea Britanie, Muntenegru, Macedonia, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia si Ungaria. De asemenea, este valabil si pentru traversarea maritima intre Grecia si Italia, prin compania maritima Attica. Exista mai multe variante de abonament: flexibil (calatorii cinci zile din 10 zile de valabilitate ori calatorii zece zile din 22 de zile de valabilitate) sau continuu (utilizare 22 sau 30 de zile continuu).
Modul de functionare al acestui abonament este urmatorul: de exemplu, sa presupunem ca aveti zece zile de concediu, intre 1 si 9 august inclusiv, timp in care ati dori sa vizitati cateva tari europene. Puteti opta pentru varianta de abonament cinci zile din zece de valabilitate. Astfel, cumparati un InterRail Global Pass valabil pentru perioada 1-9 august si alegeti sa calatoriti cu trenul din doua in doua zile - o zi calatoriti, o zi vizitati cate un oras. Un astfel de abonament costa 249 de euro. Ori, daca aveti la dispozitie trei saptamani de concediu, puteti opta pentru abonamentul de 22 de zile continuu, prin care puteti calatori oriunde si oricat in Europa, pe toata perioada concediului. Costul, pentru un adult, este de 469 de euro, la clasa a doua. InterRail Global Pass este un abonament nominal si este valabil doar insotit de pasaport sau cartea de identitate.
InterRail One Country Pass
Daca nu va place sa stati tot timpul pe drumuri, dar ati vrea sa vizitati mai in amanunt tara in care va petreceti concediul, abonamentul InterRail One Country Pass este o alternativa buna la inchirierea unei masini. Contra 299 de euro de persoana va puteti plimba cu trenul prin toata Germania, de exemplu, timp de opt zile dintr-o luna, pe care vi le alegeti dumneavoastra.
InterRail Pass necesita, pentru anumite tipuri de trenuri, gen expres ori trenuri de noapte, rezervarea unui loc care se plateste suplimentar. De asemenea, este recomandat ca, in cazul unor trenuri la care rezervarea locului este obligatorie, aceasta sa se faca din timp, in special in varfuri de sezon turistic.
Pentru orice informatii suplimentare se pot accesa site-urile www.cfrcalatori.ro si www.interrail net.com. Aici se pot consulta si mersul trenurilor in toata Europa, plus conexiunile existente. Tot de pe acest site va puteti face si planul de calatorie.

No comments: